Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

A dízelmotor szerkezeti felépítése és működése

A tananyag által megismerheti a dízelmotor jellemzőit, működését, égési folyamatait, a keverékképzést, a személygépjárművek dízelmotorjainak befecskendező rendszereit, befecskendezőszivattyús rendszereit, valamint a Common rail rendszereket. A tanuló megismerkedik a személygépjárművek dízelmotorjai által kibocsátott kipufogógáz áramoltatásának működésével, a gáz csökkentési eljárásaival és visszavezetésével.

Tananyagegységek

A dízelmotor jellemzői, működése, égési folyamatai, a keverékképzés

Fejezet célja: Megismertetni a dízelmotor jellemzőit, működését, égési folyamatait, valamint a keverékképzést.

  1. A dízelmotor jellemzői

Modul célja: Megismertetni a dízelmotor felépítését, főbb jellemzőit, a Diesel és a Seiliger-Sabathé-körfolyamatot, a valós p-v diagramot.

  1. A dízelmotorok keverékképzése

Modul célja: Megismertetni a belső keverékképzést és az égés elindítását, a keverékképzés minőségét, a befecskendezési és égési folyamatok valamint a keverékképzés alapjait.

  1. A dízelmotorok égési folyamata

Modul célja: Megismertetni a dízelmotorok égési folyamatát: elpárolgás, tökéletlen és tökéletes égés különbsége, gyulladási késedelem, kopogásos égés, elő-, fő- és utóbefecskendezés.

  1. A keverékképzést javító megoldások

Modul célja: Megismertetni az alkalmazott megoldásokat, a szívócsatorna-vezérlést, az indítást segítő berendezéseket (izzítógyertyák, fűtőbetétek).

A személygépjárművek dízelmotorjainak befecskendező rendszerei

Fejezet célja: Megismertetni a tanulót a személygépjárművek dízelmotorjainak befecskendező rendszereivel, befecskendezőszivattyús rendszereivel, valamint a Common rail rendszerekkel.

  1. Bevezetés

Modul célja: Megismerje a befecskendező rendszerei részeit, feladatait, a dízelmotorok kisnyomású tüzelőanyag-ellátó rendszereit, valamint az elektronikus dízelmotor-szabályozást.

  1. Befecskendezőrendszerek fejlődése

Modul célja: A tanuló ismerje meg a befecskendezőszivattyús-rendszerek felépítését, működését, azon belül az elosztó, a radiáldugattyús, valamint a szivattyúfúvókás befefekendezőszivattyús-rendszereket

  1. Common rail rendszerek

Modul célja: Tanuló megismerje a Common rail rendszerek felépítését és működését, valamint a Piezointektoros Common rail rendszereket.

A dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának csökkentése

Fejezet célja: Megismertni a tanulót a személygépjárművek dízelmotorjai által kibocsátott kipufogógáz áramoltatásának működésével, a gáz csökkentési eljárásaival és visszavezetésével.

  1. Kipufogógáz

Modul célja: Megismertetni a kipufogógáz összetételét, a határértékeket, a károsanyag-kibocsátást csökkentő eljárásokat.

  1. Kipufogógáz-visszavezetés (EGR)

Modul célja: Megismertetni a kis- és nagynyomású kipufogógáz-visszavezetés működését, a kipufogógáz-visszavezetési arányt és a kipufogógáz-visszavezetés szabályozását.

  1. Katalizátorok, részecskeszűrők

Modul célja: Megismerni az oxidációs, a redukciós és SCR katalizátor, a dízel részecskeszűrő felépítését és működését.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×