Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Fémek és ötvözeteik V. – Színesfémek és ötvözeteik

A vasalapú szerkezeti anyagok, a vasfémek (amelyeket feketefémeknek is neveznek) a vas kémiai elemből származnak. Az összes többi fém a nemvasfémek, vagy ismertebb nevükön a színesfémek csoportjába tartozik. Ebben az anyagban a tanuló részletesen megismerheti a legfontosabb színesfémeket: az alumíniumot és a rezet, valamint ezek ötvözeteit. Emellett összefoglalóan tanulhat olyan további fontos színesfémekről, mint a titán, a magnézium, az ólom, az ón és a cink.

Tananyagegységek

Bevezető

Modul célja: A bevezetőben a tanuló rövid áttekintést kap a tananyagban megszerezhető ismeretekről csoportosított formában.

Alumínium és alumíniumötvözetek

Modul célja: Ez a rész az alumíniummal és ötvözeteivel foglalkozik. A tanuló megismerheti az alumínium előfordulását, nyersanyagát és kinyerési folyamatát. Ezzel együtt tanulhat az egyes fázisokban létrehozott, különböző tisztaságú alumíniumokról, különös tekintettel a színalumíniumra. Ezt követően az alumíniumötvözetek bemutatása, csoportosítása és szabványelnevezésük ismertetése következik. Végül a tanuló betekintést nyerhet az alumínium hőkezelési folyamatába. A modul legvégén az anyag összefoglalóan érinti az alumínium korróziós viselkedését is.

Réz és rézötvözetek

Modul célja: A tanuló ebben a részben a rézzel és ötvözeteivel ismerkedhet meg. Először tanulhat a réz előfordulásáról, kinyeréséről, kémiai viselkedéséről és (az előző részhez hasonlóan) az egyes fázisokban létrehozott, különböző tisztaságú rézről. Ezt követően megismerheti a legújabb és a még használatban lévő szabványelnevezéseket, valamint részletesen tanulhat a fő rézötvözetekről: a sárgarézről, a bronzról, a vörösöntvényről és az újezüstről. Végül összefoglalóan olvashat a rézötvözetek hőkezeléséről is.

További fontos nemfvasfémek

Modul célja: Ebben a részben a tanuló az alumínium és a réz melletti további fontos színesfémekkel ismerkedhet meg részletesebben. A könnyűfémek közül a magnéziummal és a titánnal; a nehézfémek közül pedig az ólommal, az ónnal és a cinkkel. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×