Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Kötőgépelemek II.

A gépelemek részei sokszor kötések segítségével kapcsolódnak egymáshoz. Ezeket a típusú gépelemeket kötőgépelemeknek nevezik. Ebben a részben a kötőgépelemek működését, és a működéshez szükséges alapvető jelöléseket, egyenleteket, számításokat ismerheti meg a tanuló. Ez a témakör bemutatja a csavarkötések, a tengelykötések és -biztosítások, a szegkötések és csapszegkötések, valamint a szegecskötések működését és méretezését.

Tananyagegységek

  1. Csavarkötések

Modul célja: Az első részben a csavarkötésekkel kapcsolatos alapvető számításokat ismerheti meg a tanuló. Ennek keretében megtanulhatja, hogyan lehet kiszámolni, hogy egy csavar önzáró-e vagy sem; milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő csavar kiválasztásánál; valamint, hogy a csavar meghúzása után milyen erők léphetnek fel, és hogy ehhez mérten mennyire szabad meghúzni a csavart, hogy biztosan ne történjen kár.

  1. Tengelykötések

Modul célja: A következő részben a tengelykötésekkel, vagyis a forgatónyomaték átvitelére alkalmas kötéstípussal ismerkedhet meg a tanuló. Részletes képet kaphat a forgatónyomaték átvitelének módjairól, vagyis az alakzáró, az előfeszített alakzáró és az erőzáró kötésekről, valamint azok alapvető számításairól.

  1. Tengelybiztosítások

Modul célja: A harmadik rész a tengelybiztosítások alapvető tulajdonságairól és típusairól szól, vagyis azokról a kötésekről, amelyek a tengelyre szerelt alkatrész helyzetét biztosítják, de forgatónyomaték átvitelére nem képesek.

  1. Szegkötések

Modul célja: A szegkötések részben a szegformákról, a szegkötések típusairól és működésükről olvashat a tanuló, a rész végén pedig képet kaphat az alapvető számolásokról is.

  1. Csapszegkötések

Modul célja: A csapszegkötések foglalkozó részben a tanuló megismerheti a csapszegkötések tulajdonságait és fajtáit.

  1. Szegecskötések

Modul célja: Az utolsó részben a szegecskötésekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismerheti meg a tanuló, így a szegecskötések létrehozását, típusait, elrendezését és méretezését. Ebben a részben megismerheti továbbá a vakszegecselést, a funkcionális elemekről pedig egy külön alrész szól.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×