Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

A motorvezérlés

A tananyag által megismerkedhet a különböző motorvezérlési rendszerekkel és a többszelepes motorok tulajdonságaival, illetve a motorvezérlés két fő alapegységével, a szelepekkel és a vezérműtengely jelentőségével.

Tananyagegységek

BEVEZETÉS

Fejezet célja: A tanuló ismerkedjen meg a különböző motorvezérlési rendszerekkel és a többszelepes motorok tulajdonságaival

A MOTORVEZÉRLÉS RÉSZEI

Fejezet célja: Megismertesse a tanulókkal a motorvezérlés két fő alapegység, a szelepeket és a vezérműtengely jelentőségét.

  1. A SZELEPEK

Modul célja: Megismertesse a tanulókkal a szelepek felépítését, igénybevételeit, kialakításukat és fontosságukat. Célja továbbá, hogy a tanulók megismerjék a szelephézag eltérések következményeit, felépítésüket és kiegyenlítésüket, valamint a szelepvezető, a szeleprugó és a szelepülék jelentőségét.

  1. A VEZÉRMŰTENGELY

Modul célja: Megismertesse a vezérműtengely igénybevételeit, anyagait, kialakítását, meghajtását, valamint a bütyökformákat, illetve a lengőkarok és himbák tulajdonságait

A TÖLTÉSCSERE OPTIMALIZÁLÁSA

Fejezet célja: Megismertesse a tanulókkal a változtatható motorvezérlés fogalmát, típusait, jellemzőit, valamint a feltöltés fogalmaival, típusaival

  1. A VÁLTOZTATHATÓ MOTORVEZÉRLÉS

Modul célja: Megismertesse a tanulókkal a változtatható motorvezérlés fogalmát, típusait, jellemzőit, a szelenyitás-zárás időzítésének változását a vezérműtengely szögelfordulásának állításával, a szelepemelkedés mértékének változtatásait átkapcsolással, valamint a folyamatosan változtatható szelepvezérléseket.

  1. FELTÖLTÉS

Modul célja: Megismertesse a tanulóval a feltöltés alapfogalmait, a sűrítővel működő külső feltöltést és a sűrítő nélküli, dinamikus feltöltés részleteit.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×