Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Analóg elektronika

A tananyag megismerteti a tanulót az analóg elektronika alapfogalmaival. Bemutatja a digitális és analóg mérőműszerek egyes fajtáit, ezek működését. Szerepelnek benne a mérőhidakkal, mérőváltókkal, fogyasztásmérőkkel kapcsolatos ismeretek. Részletezi az oszcilloszkópok működését, kezelését.

Tananyagegységek

  1. Alapfogalmak

Modul célja: Az első fejezetben a tanúló egy átfogó képet kap a mérésről, mérőműszerekről és a mérési hibákról általánosságban. Bevezetést kap a méréshez kapcsolódó fogalmakba és a mérőeszközök működésével kapcsolatban.

  1. Analóg mérőműszerek és mérőeszközök

Modul célja: A következő fejezetben a tanuló az analóg mérőműszereket és mérőeszközöket ismerheti meg. Bővebben a lengőtekercses, a lágyvasas és az elektrodinamikus mérőműszerről olvashat a tanuló. Egyebek között megtanulhatja a lakatfogóval való mérést is.

  1. Mérőhidak

Modul célja: Ebben a fejezetben a tanuló egy átfogó képet kaphat a mérőhíddal végzett mérések terén.

  1. Digitális mérőkészülékek

Modul célja: A digitális mérőkészülékek tananyagban a tanuló megtanulhatja a digitális mérőműszerek felépítését. A digitális multiméterek használatát és leolvasását gyakorlatban. Elsajátíthatja ezen felül az áram és ellenállás mérését digitális műszerekkel.

  1. Mérőváltók

Modul célja: Ebben a fejezetben a mérőváltókról lehet olvasni. Itt az anyag kitér részletesen a feszültség váltókra és az áramváltókra.

  1. Fogyasztásmérők

Modul célja: A hatodik fejezeben a tanuló olvashat az elektronikus fogyasztásmérők funkcióiról. A tananyag bemutatja ezen felül a fogyasztásmérő részeit.

  1. Oszcilloszkóp

Modul célja: Az utolsó fejezetben a tanuló megismerheti az oszcilloszkópot általánosságban. Ezek után olvashat a kezelésűkről részletesen. Ezen felül még megtanulhatja hogyan kell mérni a váltakozó felszültséget és az áramot, valamint a frekvenciát oszcilloszkóppal. Végül a két váltakozó feszültség között fáziseltolás méréséről oszcilloszkóppal is olvashat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×