Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Gépjármű indítóakkumulátorok

A tananyag a gépjárművek indítóakkumulátoraival kapcsolatos tudnivalókat tekinti át. A berendezések felépítésétől és jellemzőitől kezdve ismerteti azok működésének elméleti hátterét, a fontosabb alkatrészeket és a szerelésükkel kapcsolatos információkat.

Tananyagegységek

Gépjárművek indítóakkumulátorai

Modul célja: A modul bevezetésként szolgál, a gépjármű indítóakkumulátorok fogalmának leírásával alapozza meg a későbbi tudásanyagot.

Az indítóakkumulátorok felépítése

Modul célja: A modul során a tanulók az akkumulátor felépítésével ismerkedhetnek meg, kiemelve az olyan alkotóelemeket, mint az akkumulátorcella, az elektrolit, a ház és a pólusok. A modult gyakorlófeladat zárja.

Elektrokémiai folyamatok

Modul célja: A modul az akkumulátor feltöltött és kisütött állapotát mutatja be, melle a kisütési és a töltési folyamatot.

Az akkumulátorok jelölései

Modul célja: A tanulók ebben a modulban az akkumulátorokon használt szabvány jelölésekkel ismerkednek meg. A tudást gyakorlófeladat mélyíti el.

Az indítóakkumulátorok jellemzői

Modul célja: A modul során a tanulók olyan alapfogalmakat ismernek meg, mint a névleges feszültség, a kapacitás, vagy a hidegindító áram. Egyéb mérőszámok mellett az öregedési folyamatokról is tanulnak.

Az akkumulátorok kialakítási módjai

Modul célja: Ebben a modulban a különböző akkumulátor típusokról, pl. a nedves akkumulátorokról, vagy az EFB, a lítiumion- és a kötött elektrolitos indítóakkumulátorokról van szó.

Korszerű indítóakkumulátorok

Modul célja: A modulban olyan korszerű technikákat ismerhetnek meg a tanulók, mint a rezgésálló, ciklusálló, vagy HD akkumulátorok.

Akkumulátorszenzor

Modul célja: Az akkumulátorszenzor működésének és funkciójának leírása.

Biztonsági akkumulátorsaru

Modul célja: A biztonsági akkumulátorsaru működésének és funkciójának leírása.

Ártalmatlanítás

Modul célja: Az ártalmatlanítás fogalma és folyamatának leírása.

Szerelési tudnivalók

Modul célja: Ebben a modulban a tanulók megismerkednek a különböző akkumulátortípusok (pl. EN szerint karbantartásmentes, vagy betöltőnyílás nélküli akkumulátorok), szerelésének legfontosabb tudnivalóival.

Az indítóakkumulátorok töltése

Modul célja: A modul során különböző töltési eljárásokról, a töltőberendezések használatáról és a biztonsági tudnivalókról juthatnak információkhoz a tanulók.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×