Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Nemfémes szerkezeti anyagok I. – Műanyagok

A tanuló megismeri a műanyagok tulajdonságait, osztályozását és az előállításának módjait. A tanegység bemutatja a technikai szempontból lényeges műanyagokat, valamint a szerkezeti ragasztóanyagokat, és tárgyalja a műanyagok alakíthatóságát is.

Tananyagegységek

Bevezetés
Modul célja: Az első modul célja a nemfémes szerkezeti anyagok csoportosításának összefoglalása. Ezen anyagok jelentősége abban rejlik, hogy a gyorsan változó igényű gépipar fejlődését is képesek kielégíteni egyre kisebb tömegű és különleges tulajdonságú szerkezeti anyagok létrehozásával.

A műanyagok tulajdonságai, osztályozása, szintézis

Modul célja: A második rész foglalkozik többek között a műanyagok tulajdonságainak bemutatásával, az osztályozással és a makromolekulák előállításának három fajtájával, vagyis hogy a sok kis molekulából háromfajta szintézissel lehet makromolekulákat előállítani; ezek a polimerizáció, a polikondenzáció és a poliaddíció.

A technikai szempontból lényeges műanyagok

Modul célja: A harmadik rész a technikai szempontból lényeges műanyagokat gyűjti össze és mutatja be a tanulónak, képekkel, a legjellemzőbb tulajdonságokkal, valamint felhasználásuk területeivel, a szintetikus műanyagoknak ugyanis napjainkban mintegy ötven különböző alapfajtája ismert, amelyek mindegyike számos további típusra osztható.

Szerkezeti ragasztóanyagok

Modul célja: A negyedik rész a szerkezeti ragasztóanyagokkal foglalkozik. A tanuló megismerheti a ragasztás elméletét, a ragasztók osztályozási lehetőségeit, a ragasztóanyagokkal szembeni elvárásokat, valamint a technikailag jelentős ragasztóanyagokat.

A műanyagok alakíthatósága

Modul célja: Az utolsó rész a műanyagok alakíthatóságát mutatja be. A műanyag alkatrészek előállítása a leggyakrabban egy lépésben történik: a nyersanyagból közvetlenül létrehozható a késztermék.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×