Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Nemfémes szerkezeti anyagok II. – Kerámiák, kompozitok

A tananyag célja, hogy megismertesse a tanulóval a nagy szilárdságú nemfémes szerkezeti anyagok csoportjába tartozó kerámiákat és kompozitokat. Mivel mindkét anyagtípus dinamikus fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, a tananyag fő hangsúlya a kerámiákon belül azok ipari felhasználására, a kompozitok esetében pedig a legújabb és leggyakoribb anyagtársításokra helyeződik.

Tananyagegységek

Kerámiák

Modul célja: A tananyag első része a kerámiákról szól. Ebben a részben a tanuló megismerheti a hagyományos és a modern (más néven műszaki) kerámiák közti különbséget, majd ez utóbbiról tanulhat bővebben. A főblokk részletesen tárgyalja a műszaki kerámiák felhasználását, gyártását, illetve bemutatja a gépgyártásban és az elektrotechnikában használt kerámiatípusokat.

Kompozitok

Modul célja: A tananyagegység a kompozitokat mutatja be. A főblokk elején a tanuló megtanulhatja, mik is azok a kompozitok, miért van szükség új anyagtípusok létrehozására az iparban, és megismerheti a kompozitok típusait is. A kompozittípusok közül a tananyag ezt követően a szálerősítésű kompozitokkal foglalkozik: részletesen bemutatja az anyagösszetevőket (mátrixanyag, merevítőanyag, kiegészítő anyag), valamint külön rész szól az alakítóeljárásokról.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×