Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Nemfémes szerkezeti anyagok III. – Segédanyagok

A gyártás során felhasználásra kerülő, de a késztermékben már nem fellelhető segédanyagok, mint a csiszoló- és polírozóanyagok, a kenőanyagok, az edzőközeg, a vágó- és hűtő-kenő olajok típusainak, használatának és alkalmazási területeinek bemutatása.

Tananyagegységek

Bevezető

Modul célja: A tanulóval megismerteti a segédanyagok fogalmát, alkalmazásának okait és főbb fajtáit.

Csiszoló- és polírozóanyagok

Modul célja: A tananyagrész célja, hogy a tanuló megismerje a különböző csiszolóanyagok fájtáit, azok keménységi fokozatait, szemcseméretét. Az anyagok kötéskeménysége és szerkezete kulcsszerepet játszik a megfelelő csiszolóanyag és a megmunkálandó anyag kiválasztása során, így ezt bővebben tárgyalja a tananyag.

Edzőközeg

Modul célja: A tananyagrész célja, hogy a tanuló megismerje a fémek edzésének három legfontosabb szakaszát, és kompetenssé váljon a hűtőközeg különböző fajtáival, tulajdonságaival, hatékonyságával, illetve alkalmazási területeivel kapcsolatban.

Kenőanyagok

Modul célja: A tananyagrész célja, hogy a tanuló korszerű ismereteket szerezzen a kenéstechnika fajtáiról, a kenőanyagok alapvető funkciójáról. Fontos tudnia, hogy kenőanyagokból létezik szilárd, plasztikus, valamint folyékony halmazállapotú is. Ezek tulajdonságairól és felhasználási területeiről komplex képet kap.

Vágó- és hűtő-kenő olajok

Modul célja: A tananyagrész célja, hogy a tanuló megismerje, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a vágó- és a hűtő-kenő olajok, illetve hogy miért van szükség rájuk a furatok elkészítése során.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×