Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Rugók, lengéscsillapítók

A rugók és a lengéscsillapítók a gépelemek fontos típusai. A rugók többek között a lökések és rezgések csillapításában, a gépelemek egymáshoz szorításában, a mechanikus energia tárolásában és a gépelemek egymáshoz szorításában játszanak jelentős szerepet. A lengéscsillapítók a mozgási energia hőenergiává alakításával működnek, segítségükkel például a gépjármű-karosszéria és a kerekek lengései gyorsabban csillapodnak. Ebben a tanegységben ennek a két gépelemnek a fogalmával, funkciójával és fajtáival ismerkedhetnek meg a tanulók.

Tananyagegységek

  1. Rugók

Modul célja: Az általános definíció mellett a tanuló ebben a részben a rugók feladatával, főbb tulajdonságaival, fajtáival és alapanyagaival ismerkedhet meg. A rugó tulajdonságainak meghatározására a tananyag definiálja a rugókarakterisztika fogalmát, valamint segítséget nyújt abban, hogyan különböztethetők meg a rugók igénybevétel és külső forma alapján. Emellett a tanuló betekintést nyerhet a rugók gyártási folyamatába is.

  1. Lengéscsillapítók

Modul célja: A lengéscsillapítókat a gépjárművek futóművébe szerelt lengéscsillapítók példáján keresztül ismerheti meg a tanuló. A karosszéria és kerékfelfüggesztés közé beépített szerkezetek funkciója mellett a lengéscsillapítók fajtáival, az egycsöves lengéscsillapítókkal, illetve az egycsöves és kétcsöves gáztöltésű lengéscsillapítókkal ismerkedhet meg a tanuló.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×