Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Tengelyek és csapágyak

A tananyag célja, hogy bemutassa a tengely és csapágy gépelemek típusait, működését, a rájuk ható erőket. A tananyagegység lényegi információt tartalmaz a tengelyek és csapágyak felhasználási területeiről, miközben felsorakoztatja az adott gépelem működésének előnyeit és hátrányait.

Tananyagegységek

  1. Tengelyek

Modul célja: A tengelyekkel kapcsolatos fogalmakkal, tudnivalókkal ismerkedhet meg a tanuló. Ebből a részből kiderül, melyek a tengelyek fő típusai, igénybevételük során milyen erők hatnak rájuk, és hogyan működnek ezek a gépelemek. Fő funkciójuk és lehetséges alapanyagaik megismerése mellett a hajlításnak, a csavarásnak és az összetett igénybevételnek kitett tengelyekhez kapcsolódó képletek és számítások is bemutatásra kerülnek.

  1. Csapágyak

Modul célja: A csapágyak vezetik és támasztják a sugár- és tengelyirányú terhelésnek kitett tengelyeket. Ezeknek a csapágyaknak a fajtáiról, felépítéséről, működési elvéről, többek között a sikló-, a gördülő-, valamint a mágneses csapágyak előnyeiről és hátrányairól, kenési módjáról olvashat a tanuló. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×