Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont

Vasúti szabályozás

A tananyag által a tanuló megismeri a vasúti árutovábbítás jelentőségét a múltban és a jelenben, illetve a vasúti árutovábbítás belföldi, majd nemzetközi szabályozását is. Ismertetésre kerül a vasúti fuvarozási szerződés megkötésének lépései a kocsimegrendeléstől kezdve az utólagos rendelkezésekig. Szemlélteti a CIM-, az SzMGSz- és a CIM/SzMGSz-fuvarlevelek alkalmazását. Végezetül a tananyag bemutatja a vasúti fuvarozási díj kiszámítását, valamint a szállítmányozó feladatait a vasúti fuvarozás megszervezésében.

Tananyagegységek

Vasúti árufuvarozás

Modul célja: A vasúti árufuvarozás sajátosságainak megismertetése.

A vasúti árutovábbítás szabályozása

Modul célja: A vasúti árutovábbítás belföldi és nemzetközi szabályozásának ismertetése.

Vasúti fuvarozási szerződés

Modul célja: A tananyagrészből megtudható, hogyan lehet vasúti árufuvarozási szerződést kötni, milyen adatokat kell megadni a kocsimegrendelés benyújtásakor, illetve az is, hogy milyen esetekben lehet a megrendelt vasúti kocsit ingyenesen lemondani. A tananyagrészt az utólagos rendelkezésekkel kapcsolatos lehetőségek bemutatása zárja.

Vasúti fuvarokmányok

Modul célja: A tananyagrész a nemzetközi vasúti fuvarozás során használt különféle fuvarokmányokat ismerteti. Kiderül, hogy milyen esetekben van szükség CIM-, SzMGSz- vagy CIM/SzMGSz- fuvarlevelek alkalmazására.

A szállítmányozó együttműködése a vasúttársaságokkal

Modul célja: A tananyagrész megismerteti, hogy milyen szolgáltatásokkal léptek be a vasúttársaságok a logisztikai láncba, illetve, hogy hogyan valósul meg a vasúti árutovábbítás folyamata. Kiderül, hogy kik azok a vasúti szállítmányozók, mit jelent a ro-la fogalom, illetve, hogy hogyan számítják ki a fuvarozási díjat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×